Je bent van harte welkom in de praktijk aan de Lekkenburg 2, op de tweede verdieping van het gebouw rechts naast het Gezondheidscentrum Bloemendaal. Op deze pagina zet ik wat praktische zaken op een rijtje.
De Praktijk
Je kunt snel terecht
Je mag op eigen initiatief een afspraak maken en kunt dan meestal snel terecht. Ook als je bent doorverwezen door je huisarts of bedrijfsarts, door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG), het consultatiebureau of door een andere logopedist kunnen we snel een afspraak maken.
Werkwijze – meer dan een draaiboek
Bij onze eerste afspraak, de intake, leg ik uit hoe stotteren of broddelen werkt. Tijdens de tweede afspraak doe ik een stotter- of broddel-onderzoek. Ik vraag je onder meer iets te vertellen en iets voor te lezen. En ik vraag je vragenlijsten in te vullen: welke situaties, welk gedrag en welke gedachten en emoties hebben invloed op je stotteren of broddelen?
Als we dat allemaal in beeld hebben, stellen we samen een behandelplan op, met daarin de doelen waar we naartoe werken. Dat kan heel concreet zijn, dat je bijvoorbeeld weer durft te telefoneren.
We evalueren elk halfjaar en passen, als het nodig is, het behandelplan aan, met nieuwe doelen.
Dit draaiboek is de grote lijn. Sleutelwoorden bij iedere sessie zijn vertrouwen en gelijkwaardigheid. Op de pagina Therapie bij stotteren lees je meer over de verschillende therapieën waarmee ik werk.
Hoe vaak en hoe lang?
Een sessie duurt 45 minuten.
Je komt 1x per week of 1x per 2 weken naar de praktijk, dat passen we aan aan de gekozen therapie, en aan wat bij jou of je kind, en bij het proces past. In de laatste fase van de therapie kunnen we geleidelijk naar 1x per 2 maanden gaan.
Er is geen maximum aan het aantal sessies. En ook geen minimum: je mag ook één keer langskomen voor een oriënterend gesprek, bijvoorbeeld als je je zorgen maakt.
De behandeling kan langere tijd duren. Laat je daar niet door afschrikken. Een cliënt zei daarover: ‘Ik zag er heel erg tegenop, ik schaamde me dat ik ermee aan de slag moest. Nu heb ik elke week zin om te gaan, want het helpt me!’

Afspraak op afstand
Het is ook mogelijk om online afspraken te maken.
Werkdagen
Ik houd bij het maken van afspraken graag rekening met jouw agenda. In principe werk ik op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag, tussen 8 en 18 uur.
Kosten en zorgverzekering
Logopedie en therapie bij stotteren en broddelen wordt vergoed vanuit het basispakket, net als ondersteuning bij problemen met spraak- en taalontwikkeling. Ben je 18 jaar of ouder, dan valt de behandeling onder het eigen risico.
Stottercentrum Gouda heeft contracten met alle zorgverzekeraars, dat betekent dat je verzekeraar mij direct betaalt. Daar heb je dus geen omkijken naar.
Afspraak afzeggen of gemist?
Als je onverwacht niet naar een afspraak kunt komen, laat me dat dan 24 uur van tevoren per mail weten.
Moet je afzeggen omdat je klachten hebt die op corona kunnen wijzen, dan mag dat ook korter van te voren.
Als je een afspraak vergeten bent, zal ik je € 40,00 in rekening brengen bij een behandeling van 45 minuten en € 25,00 bij een behandeling van 25 minuten. Dat bedrag kun je niet bij je verzekeraar declareren.
Kwaliteit en klanttevredenheid
Stottercentrum Gouda geeft therapie van hoge kwaliteit, gebaseerd op de laatste inzichten. Meer hierover kun je lezen onder ‘Opleiding en vorming’ op de pagina over Else Rozema.
Daarnaast sta ik altijd open voor suggesties om mijn manier van werken te verbeteren. Stottercentrum Gouda werkt daarvoor samen met ZorgDNA/QDNA. Na een aantal behandelingen, of na afloop van je behandeling, krijg je een mail van een van dit bureau, met het verzoek om anoniem een korte vragenlijst in te vullen. Zij verwerken de antwoorden en informeren mij over de klanttevredenheid en de ervaringen van mijn cliënten.
Ik ben heel blij met je antwoorden op deze vragen! Ze helpen me Stottercentrum Gouda steeds te blijven verbeteren.

Heb je een klacht?
Heb je een vraag, een opmerking of een klacht, laat het me weten! Meestal kan ik het oplossen. Soms leg ik uit waarom ik dingen doe of zeg. En waar gewerkt wordt, kunnen misverstanden ontstaan of fouten gemaakt worden, ook bij Stottercentrum Gouda.
Als we er niet uitkomen volgen we de landelijke klachtregeling voor logopedie eerstelijn. De Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie (NVLF) heeft een folder gemaakt waarin staat uitgelegd welke mogelijkheden er zijn. Download flyer (pdf)
Een nieuwe naam voor een vertrouwde praktijk
Stottercentrum Gouda is de nieuwe naam voor het Centrum voor Stottertherapie Gouda dat logopedist en stottertherapeut Liesbeth van Wijngaarden in 2002 oprichtte. Else Rozema sloot zich in 2007 bij haar aan. Samen bouwden ze in 13 jaar de praktijk uit tot een begrip in Gouda. In het voorjaar van 2020 verhuisde Liesbeth naar het oosten van het land, waar ze haar werk als stottertherapeut voortzet. Else blijft het vertrouwde gezicht in een praktijk met een nieuwe naam: Stottercentrum Gouda.