Stotteren

Stotteren, wat is dat eigenlijk?

Spreken is een wonder: wat je bedenkt, breng je onder woorden en dankzij je adem, je stembanden, je tong en je lippen vloeien je woorden de wereld in. Wat een mooi systeem! Een gesprek voeren is net zo’n wonder: de ander hoort je woorden en reageert erop, met eigen woorden, die naar jou terugvloeien. Je doet het samen, nog zoiets moois!

Soms zit er storing in het systeem. Dan vloeien je woorden niet goed je mond uit. Een gesprek gaat daardoor minder goed. Daar kun je zenuwachtig van worden. Of je schaamt je ervoor. Of je wordt boos, of verdrietig. Dat helpt ook niet echt.

Met deze interactieve beeldanimatie maakt het StotterFonds stotteren inzichtelijk voor kinderen – en niet alleen voor hen!

Stotteren, daar kun je mee aan de slag

Gelukkig zijn er technieken om je woorden weer meer te laten vloeien. Daarnaast zijn er manieren om goed om te gaan met je gevoel bij het stotteren. Dat helpt aan twee kanten! Die technieken en manieren kun je bij Stottercentrum Gouda leren. Daarmee ga je je weer vrij voelen om te spreken en een gesprek te voeren.

Voor wie?

Als stottertherapeut werk ik met

  • jonge kinderen en hun ouders
  • kinderen in de basisschoolleeftijd

Leren praten is een complex proces. Soms hebben jonge kinderen daar even moeite mee en gaan ze stotteren. Bij de meesten gaat het vanzelf weer over, maar sommige kinderen hebben daar hulp bij nodig.

Als je je als ouder zorgen maakt, kun je de Screeninglijst voor stotteren (SLS) invullen, en na 3 maanden nog eens. Maar je hoeft het niet ‘eerst nog even aan te kijken’. Als je spanning merkt bij je kind, als het zegt dat het praten moeilijk vindt (‘mijn mond doet het niet’), neem dan gerust contact op.

En ik werk ook met

  • jongeren
  • volwassenen

Als het spreken echt te veel moeite begint te kosten (bijvoorbeeld bij telefoneren of presentaties geven), kun je (opnieuw) kiezen voor stottertherapie. Je kunt op elke leeftijd weer iets nieuws leren. Je bent van harte welkom.

Waar gaan we naar op weg?

We gaan op weg naar vrijheid van spreken en plezier in gesprekken!

Samen formuleren we het doel van de therapie: dat het stotteren aanvaardbaar wordt, dat je weer durft te spreken, durft deel te nemen aan allerlei soorten gesprekken, dat je je niet meer beperkt voelt, dat het stotteren niet meer zo’n lading heeft – of welk doel jij jezelf ook maar wilt stellen. Op weg naar een zo vloeiend mogelijk spreken, vanuit jouw kracht en kwaliteiten, omdat spreken en zo contact maken een van de belangrijkste dingen in het leven is.

Hoe gaan we aan de slag?

We kijken samen welke therapievorm nodig is en bij je past. Soms is dat een combinatie van individuele en groepstherapie.

Individuele therapie

In de individuele therapie combineer ik gedragstherapie met spreektechnieken.

Bij jonge kinderen en hun ouders werk ik met het Lidcombe Programme, een gedragstherapeutische behandeling, waarbij de ouder het kind op het goede spoor zet, of met DCM, het Demands and Capacities Model, waarbij je als ouder je verwachtingen aanpast aan de mogelijkheden van je kind.

Bij oudere kinderen, jongeren en volwassenen werk ik veel met ACT, Acceptance and Commitment Therapy, een gedragstherapie die is gebaseerd op ervarend leren: mensen leren het meest van hun eigen ervaringen.

Ik pleit altijd voor ‘communicatief stotteren’: blijf de ander aankijken, ook als je stottert. Vertel je gesprekspartner maar of je het wel of niet fijn vindt als die je woorden afmaakt. Zeg: ‘Geef me even de tijd.’ Je hebt de luisteraar niet aan een touwtje, maar je kunt wel leren zelf beter met situaties om te gaan.

En terwijl we aan de techniek werken, is er ook altijd ruimte voor je gedachten en emoties.

Groepstherapie

Naast individuele therapie geef ik in Gouda ook groepstherapie voor verschillende leeftijdsgroepen. Deze groepstherapie vormt een zinvolle aanvulling op individuele therapie. Het lijkt misschien een enorme drempel om over te gaan, maar als ze de stap eenmaal hebben gezet, zeggen deelnemers aan de groepstherapie altijd dat het superfijn is anderen te spreken die ook stotteren. In de agenda vind je een overzicht van de groepen en de data waarop ze starten.

Intensieve groepstherapie

Je kunt naast je individuele therapie ook kiezen voor intensieve therapie in een van de groepen die worden georganiseerd door DamstéGROEP. Deze groepen zijn er zowel voor kinderen en hun ouders, jongeren en volwassenen. Ik lever een bijdrage aan de groepen voor volwassenen.

Wil je meer weten?

Op deze sites vind je meer informatie over stotteren en intensieve groepstherapie.

Het Stotterfonds

Dit fonds wil voorlichting geven over stotteren en stotteren verminderen. Dat doen de mensen en organisaties achter het fonds met een website en een landelijk telefoonnummer, en door steun aan stotterpreventie, aan diagnostiek en behandeling en aan evaluatie van resultaten van stottertherapieën.

stotteren.nl

Demosthenes

Vereniging van en voor mensen die stotteren, een steun in de rug voor kinderen, jongeren en volwassenen die stotteren

demosthenes.nl

DamstéGROEP

Een team van logopedisten-stottertherapeuten die intensieve groepstherapie voor stotteren geven en aangesloten zijn bij het Integrale Zorgtraject Stotteren van de Nederlandse Vereniging van Stottertherapeuten

damstegroep.nl